Recept på bullarna

 

Receptet ger 30 stora bullar. 

Ingredienser: 
50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
ca 15 dl mjöl

Fyllning: 
150 g margarin eller smör
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker
4 tsk kanel

Pensling: 
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Glasyr: 
2 dl florsocker
4-5 tsk vatten

Smält margarinet. Tillsätt mjölken och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och blanda med en liten del av den ljumma vätskan tills jästen lösts upp. Häll i resten av mjölkblandningen och tillsätt även kardemumma, socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den känns smidig. Jäs sedan under bakduk ca 40 minuter.


Passa på att göra fyllningen till bullarna medan degen jäser. Blanda det rumsvarma margarinet, sockret, vaniljsockret och kanelen till en jämn röra. Vill du ha bullarna i formar så ställ fram bullformar, förbered annars två plåtar med bakplåtspapper. 
När degen jäst färdigt är det dags för bullarna att bakas ut. Strö ut lite mjöl på bakbordet och knåda degen så att den känns smidig. 


Om du vill göra "vanliga" snurrade bullar, så rullar du nu ihop degen till en lång rulle. Sedan skär du bitar med kniv (ungefär två centimeter tjocka) och lägger sedan bullen med spiralen uppåt i en form. 
Om du vill göra snäckor (som på bilden), så kavla ut degen till en stor rektangel, ungefär en halv centimeter tjock. Bre ut fyllningen jämnt med en kniv så att den täcker halva rektangeln ända ut i kanterna. Vik sedan degen dubbel (ta den del som inte har fyllning och vik den över den fyllda delen). Skär sedan remsor av degen (som nu är dubbelvikt), från kanten där halvorna vikts ihop. En remsa blir alltså en bulle. Snurra remsorna samtidigt som du ringlar dem i en spiral och vik in den sista biten av kanten under bullen så att den inte syns. Lägg sen bullarna på de förberedda formarna. När bullplåtarna är klara ska de jäsa i 20 minuter innan gräddningen.

Värm ugnen till 225 grader (200 grader för varmluftsugn).När bullarna har jäst klart så pensla dem med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem sedan i 10-12 minuter.
Låt sedan bullarna kallna. När de har svalnat lite så är det dags att göra glasyren. Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Blir den för lös så tillsätt mer florsocker eller för hård så tillsätt mer vatten. Glasyren går även att färga med lite karamellfärg om man skulle vilja. Ringa sedan glasyren över bullarna. Jag brukar använda teskedar när jag gör det.

Efter det är bullarna klara! 


Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus